Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Het DGA-pensioen is gesneuveld. Leve de Oudedagsverplichting!

Geplaatst op: 10-10-2016, 13:39:39

Na ruim drie jaar is het dan zover: het DGA-pensioen in de eigen BV is gesneuveld. Staatssecretaris Wiebes diende op Prinsjesdag zijn Wet Uitfasering pensioen in eigen beheer in.

Waarom?

Het grote probleem met het DGA-pensioen was de (fiscale) complexiteit en de vraag wanneer er nog dividend mocht worden uitgekeerd. Daarnaast zitten ook veel DGA, net als pensioenfondsen, in financiële problemen mede gezien de lage marktrente.  

Afkoop of Oudedagsverplichting

Wiebes stelt twee opties voor: of de directeur-grootaandeelhouder mag zijn pensioen afkopen. Hij krijgt dan een korting van maar liefst 34,5% op het reguliere belastingtarief (van 52%). Ook kan hij het pensioen omzetten in een (nieuwe) Oudedagsverplichting. Beide mogen op basis van fiscale balanswaarde, die fors lager is dan de waarde in het economisch verkeer.  

€ 2 miljard voor de schatkist?

Het Kabinet heeft een opbrengst van €2 miljard ingeboekt en verwacht dus dat veel DGA hun pensioen afkopen en direct daarover belasting betalen. Treuzelende DGA’s krijgen in 2018 nog altijd 25% korting en in 2019 nog 19,5% korting bij afkoop. Nu verwacht ik overigens niet dat veel DGA’s gaan afkopen. Het gemiddelde DGA-pensioen staat voor zo’n € 500.000 op de balans. Dat betekent dus nog altijd € 170.300 aan belasting. Per direct af te rekenen.

Oudedagsverplichting

De nieuwe Oudedagsverplichting is feitelijk gewoon een ‘spaarpot’. De huidige fiscale balanswaarde wordt omgezet en vervolgens komt daar ieder jaar rente bij. Vanaf AOW-datum wordt het dan in 20 jaar uitgekeerd. Een soort bancaire lijfrente dus. Het mag ook 5 jaar voor de AOW-datum ingaan overigens, maar dan loopt de uitkering 25 jaar.

Verzekerde en ingegane pensioenen

DGA’s met ook nog een pensioenpolis bij een verzekeraar kunnen dat geld mooi terughalen naar de eigen BV en daarmee de afkoopbelasting betalen! Dat moet dan wel voor 2017, dus enige haast is geboden. Ook reeds ingegane pensioenen kunnen worden afgekocht of omgezet. 

Partner

De partner komt er na afkoop of omzetting bekaaid af. Deze móet dus instemmen met de aanpassingen. Doet de partner dat niet, dan gaat het feest niet door. De Belastingdienst moet dan ook per omgaande – binnen 1 maand – worden geïnformeerd over de keuze afkoop of omzetting, inclusief de toestemming van de partner. 

Verder moeten de DGA met hun partner het maar uitvechten inzake het nabestaandenpensioen, dat overigens gewoon verzekerd kan worden, en de gevolgen bij een eventueel toekomstige scheiding. De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding is namelijk niet van toepassing op de nieuwe Oudedagsverplichting. En bij afkoop is er 'niets’ meer. Zeker partners van DGA’s die op huwelijkse voorwaarden zijn gehuwd moeten dus even goed opletten!

DGA’s en hun adviseurs kunnen dus eindelijk aan de slag!

Bron: column van Theo Gommer, managing-partner van de Akkermans & Partners Groep in Tilburg, op www.dft.nl van 21 september 2016

Ga terug naar de vorige pagina